קואורדינציה

קואורדינציה

המושג קואורדינציה עד לפני כמה שנים התייחס לקואורדינציה בין הראיה לתנועת היד . הסתכלו על הקואורדינציה מבחינת תנועתית איך האדם נע, ומתאם בין אבירו לביצוע תנועה מסוימת.
פרוש המילה קואורדינציה בא מלטינית “cum ordo” שפירושו לפעול בסדר פעולות מסויים.
בשנים האחרונות הקואורדינציה מיוחסת לתפקוד של מערכת העצבים החולשת על אברי התנועה. התאום החלק וההרמוני בין איברי החישה לבין מערכת העצבים המרכזית ושרירי השלד מאפשרים לאדם לתפקד בהתאם למטלות שמוגדרות לו ותנאי השטח.
בעזרת סדרת פעולות תנועתי יעיל נוצר חסכון אנרגטי, פעולה תכליתית וחסכונית בהפעלת כוח. בעקבות מחקרים במדעי המוח בשנים האחרונות קואורדינציה כיום מקושרת גם לתפקודיו של המוח הקטן (איבר במוח שעד כה לא יוחס לו יכולות חשיבתיות).
הבנת תפקודו של המוח הקטן מאפשרת להתייחס בצורה ממוקדת לקואורדינציה וכל רכיביה ולשפר בעזרת תרגילים ממוקדים תפקודים מגוונים וליצור התפתחות מאוזנת.

ליקויי קואורדינציה

הקואורדינציה היא מרכיב התפתחותי המשפיע על שלבים התפתחותיים הקשורים למכלול תפקודי הילד והאדם.
הקואורדינציה היא מושג נרחב הכולל מתתי רכיבים שכל אחד מהם מתפתח בהתאם לגירויים מתאימים ובטווח גילאים מוגדר. כאשר יש עיכוב התפתחותי ברכיב אחד או יותר של הקואורדינציה נוצרים
ליקויים תפקודיים. כמו למשל: תנועה מסורבלת, חוסר יציבות, היתקלות בחפצים, קשיי קשב, קשיי ריכוז, חוסר מוטיבציה ללמוד, בעיות חברתיות, דימוי עצמי נמוך, חוסר בטחון וכ”ו.
ליקויים אלו נראים תחילה ליקויים תנועתיים במידה ולא מטופלים הופכים להפרעת קואורדינציה.

הפרעת קואורדינציה

הפרעת קואורדינציה-(DCD Development Coordination Disorder) . בעבר הוגדרה כקושי לתפקד בתפקודי היום יום. במחקר נמצא קשר מובהק בין DCD לבין ילדים עם ליקויי למידה. הסימנים להפרעת הקואורדינציה מופיעים בשלבי ההתפתחות השונים ולרוב אינם מולדים.
בד”כ זה מתגלה עקב קושי של הילד לשחק במשחקי כדור.
להפרעת קואורדינציה אין תרופה. הדרך היחידה לשפר את מצב התפקוד הוא באמצעות ניתוח מצב עכשווי ע”פ גיל ורמת תפקוד של כל רכיב קואורדינטיבי ובהתאם לבצע פעילות קואורדינטיבית ממוקדת.
בעיית DCD מקשה על תכנון וארגון תנועה בהקשר למטלה. הפעולות דורשות חשיבה מראש ואינן אוטומטיות.
בחיים הבוגרים DCD יכולה להקשות על רכישת לימודי נהיגה, והשתלבות בעבודות הדורשות קואורדינציה גבוהה.
לרוב מתייחסים לקושי ולהפרעה הקואורדינטיבית כגורם שולית, מטפלים בתסמינים התפקודיים מבלי לטפל בשורש הבעיה

אבחון וטיפול בשיטת ™OCO

ככל שהאבחון והטיפול נערכים בגיל צעיר יותר נחסכים מהילד סבל ולא מתפתחות בעיות שונות.
שיטת ™OCO בודקת את הקואורדינציה באבחון מקיף, ובהתאם לתוצאות האבחון נבנית תכנית טיפולית מותאמת אישית המשפר את מגוון התפקודים ומאפשר לילד להשתלב חברתית בחברת גילו.

שפת הגוף משדרת

שפת הגוף היא הדרך של הגוף להביע את עצמו גם ללא מילים. הדרך בה יושבים, עומדים, הולכים, משוחחים עם חברים, מתפקדים במצבי התרגשות/לחץ ועוד.
בכל מצב סביבתי הגוף מתפקד אחרת. בבית, בחדר המגורים, בגן המשחקים, בקבוצת מבוגרים, בקבוצת ילדים ועוד. שפת הגוף כוללת גם התנהגות, הבעות פנים, והתבטאות מילולית. כמבוגר האחראי על התפתחות הילד יש ביכולתך לזהות סימנים שיכולים להעיד כי הילד יפתח ליקויים קואורדינטיביים שיפגעו בתפקודו המקיף.
זיהוי מוקדם של התסמינים וטיפול ממוקד בהם יחסכו לילד סבל ויאפשרו לו להתפתח בריא.
ריכזנו עבורך סימנים מרכזיים בשלבי ההתפתחות השונים.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

 

תפריט נגישות

Call Now Button